Skip to Content

Error starting audio driver

No replies
froginasock
Offline
Joined: 04/17/2010

Hi there, just having a crack at using Hydrogen. I'm running Ubuntu 5.04, and have a A7N8X nForce2 motherboard (onboard sound, which seems to work fine in all other apps). I installed Hydrogen 0.9.1-1ubuntu1 via synaptic, and all seemed well. When I run it however, i get "Error starting audio driver"

Below is a dump from the terminal. Is there anything obvious that I'm missing here to get it working? I've switched it between OSS, ALSA and JACK but all with similar problems.

cheers.

Hydrogen 0.9.1 [Mar 1 2005] - Copyright 2002-2004 Alessandro Cominu
Compiled modules: (Alsa) (FLAC) (Jack) (OSS) (LRDF)

Hydrogen comes with ABSOLUTELY NO WARRANTY
This is free software, and you are welcome to redistribute it
under certain conditions. See the file COPYING for details

Warning: no locale found: /usr/share/hydrogen/i18n/hydrogen.en_AU.UTF-8
[WARNING] SongReader [readSong] Trying to load a song created with a different version of hydrogen.
[WARNING] SongReader [readSong] Song [/usr/share/hydrogen/data/DefaultSong.h2song] saved with version 0.9.0
[LadspaFX::getPluginList] reading directory: /usr/lib/ladspa
[LadspaFX::getPluginList] directory /usr/lib/ladspa not found
[LadspaFX::getLadspaFXGroup]
[LadspaFX::getPluginList] reading directory: /usr/lib/ladspa
[LadspaFX::getPluginList] directory /usr/lib/ladspa not found
[ERROR] OssDriver DSP ERROR_OPEN
[ERROR] Hydrogen [audioEngine_startAudioDrivers] Error starting audio driver [audioDriver::connect()]
[ERROR] Hydrogen [audioEngine_startAudioDrivers] m_pMainBuffer_L == NULL
[ERROR] Hydrogen [audioEngine_startAudioDrivers] m_pMainBuffer_R == NULL
[WARNING] Hydrogen [audioEngine_setupLadspaFX] m_pSong=NULL
[ERROR] Hydrogen [audioEngine_setupLadspaFX] nBufferSize=0
[ERROR] NullDriver [setBpm] not implemented yet
ALSA lib seq_hw.c:446:(snd_seq_hw_open) open /dev/snd/seq failed: No such file or directory
[ERROR] AlsaMidiDriver Error opening ALSA sequencer

mpmoray
Offline
Joined: 04/17/2010

i get something similar. i've seen various people post about it. unfortunatley, no one seems to know the fix.

$ exec hydrogen
[WARNING] PreferencesMng [readXmlString] Using default value in QTStyle
[WARNING] PreferencesMng [readXmlString] Using default value in lastSongFilename

Hydrogen 0.9.0 [Nov 12 2004] - Copyright 2002-2004 Alessandro Cominu
Compiled modules: (Alsa seq) (FLAC) (Jack) (OSS) (LRDF)

Hydrogen comes with ABSOLUTELY NO WARRANTY
This is free software, and you are welcome to redistribute it
under certain conditions. See the file COPYING for details

[LadspaFX::getPluginList] reading directory: /usr/lib/ladspa
[LadspaFX::getLadspaFXGroup]
[LadspaFX::getPluginList] reading directory: /usr/lib/ladspa
JACK compiled with System V SHM support
[ERROR] JackDriver [JackDriver::init] Jack server not running? (jack_client_new)
[ERROR] Hydrogen [audioEngine_startAudioDrivers] Error starting audio driver [audioDriver::init()]
[WARNING] Hydrogen [audioEngine_setupLadspaFX] m_pSong=NULL
[ERROR] Hydrogen [audioEngine_setupLadspaFX] nBufferSize=0
[ERROR] NullDriver [setBpm] not implemented yet

quem tem boca chega a roma

bradmatic
Offline
Joined: 04/17/2010

I've experienced a similar problem...it seems like it's got something to with the ladspa library, though I'm not sure.

Hydrogen comes with ABSOLUTELY NO WARRANTY
This is free software, and you are welcome to redistribute it
under certain conditions. See the file COPYING for details

Warning: no locale found: /usr/local/share/hydrogen/i18n/hydrogen.en_US.UTF-8
[WARNING] SongReader [readSong] Trying to load a song created with a
different version of hydrogen.
[WARNING] SongReader [readSong] Song [/usr/local/share/hydrogen/data/DefaultSong.h2song] saved with version 0.9.0
[LadspaFX::getPluginList] reading directory: /usr/lib/ladspa
[LadspaFX::getPluginList] reading directory: /usr/local/lib/ladspa
[LadspaFX::getPluginList] directory /usr/local/lib/ladspa not found
[LadspaFX::getLadspaFXGroup]
[LadspaFX::getPluginList] reading directory: /usr/lib/ladspa
[LadspaFX::getPluginList] reading directory: /usr/local/lib/ladspa
[LadspaFX::getPluginList] directory /usr/local/lib/ladspa not found
[ERROR] Hydrogen [audioEngine_startAudioDrivers] m_pMainBuffer_L
== NULL
[ERROR] Hydrogen [audioEngine_startAudioDrivers] m_pMainBuffer_R
== NULL
[WARNING] Hydrogen [audioEngine_setupLadspaFX] m_pSong=NULL
[ERROR] Hydrogen [audioEngine_setupLadspaFX] nBufferSize=0
[ERROR] NullDriver [setBpm] not implemented yet